Spärra obehörig adressändring

Det är ytterst obehagligt att upptäcka att någon annan gjort en adressändring på dig, utan att du vetat om det! Det är ganska enkelt att i smyg ändra någons adress, så att posten kommer till ett annat ställe. Det finns flera fall av denna typ av bedrägeri. Oftast har brottslingen till exempel beställt saker i ditt namn, tillfälligt ändrat adressen så att det saker dom är ute efter kommer till den nya adressen och sen kan en förslagen bedragare ändra tillbaka adressen så du inte ens märkte något. Däremot märker du efter ett tag att något inte stämmer då du får påminnelseavier om obetalda räkningar, när den andra personen har beställt varor i ditt namn. Hittills har det varit enkelt att ändra adress då ingen kontrollerat vem det är som gjort adressändringen.

Vad kan man göra för att förhindra detta?

Nu finns en tjänst tillgänglig hos Skatteverket. Du kan välja att endast tillåta att förändringar görs genom att använda e-legitimation. Tjänsten kallas ”Spärra obehörig adressändring” och det enda som krävs är att du har en e-legitimation. För att få en sådan behöver man vara över 18 år och den kan endast användas av privatpersoner, inte företag.

Något som är bra att veta är att familjemedlemmar som är folkbokförda samma adress som du, trots detta, kan ändra adressen på dig om de använder sin e-legitimation. Utomstående kan dock inte göra det.

Vill du kontrollera att allt blivit rätt, loggar du in med din e-legitimation och där syns din aktuella status.

Idag när de flesta vänder sina bankkort och beställer många saker på nätet, finns risker med att någon annan snappar upp ditt kortnummer eller kontonummer. Se därför till att skydda dig på alla sätt som är möjliga. Ingen mår bra av att få sin adress kapad på det sätt som beskrivs ovan.

Röd brevlåda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *