Räntefri delbetalning ofta en bluff

Det finns mycket som lockar i butiker och på nätet. Kanske vill man unna sig och familjen en resa i novembermörkret, fixa till i badrummet, köpa ny mobil eller slå till på ett riktigt bra erbjudande på ny TV. Det är lätt att hamna i lyxfällan när begäret för nya produkter blir större och större. När köplusten eller behovet slår till kanske man inte alltid har de ekonomiska resurserna att genomföra köpet med sparade pengar. Då är det lätt att lockas av butikernas erbjudande om räntefri delbetalning. Men man bör läsa det finstilta både en och två gånger och räkna efter vad den s.k. räntefria delbetalningen egentligen kostar. Ofta kan det tyvärr vara något av en bluff.

Ränta, risk och avgifter

Den som lånar ut pengar tar en risk eftersom låntagaren kanske inte har möjlighet att betala tillbaka lånet. För att få ett slags säkerhet tar långivaren därför ut en avgift i form av ränta. Den som behöver handla på avbetalning har troligtvis inte så god ekonomi och sådana lån är därför förknippade med en ganska hög risk. Långivaren tar därför ut en avgift även för dessa lån. Varför marknadsförs lånen då som räntefri delbetalning?

Det finns oftast ingen räntefri delbetalning utan ”räntan” tas istället ut i form av olika avgifter som kallas uppläggningsavgift, fakturaavgift och liknande. Dessa avgifter är oftast mycket höga och gör att kostnaden för den räntefria delbetalningen blir hög.

En annan ekonomisk fälla med räntefri delbetalning är att avgifterna kanske inte är så höga om man kan betala i tid men om man däremot inte kan betala inträder andra villkor med en oskäligt hög förseningsavgift som kan bli dyr.

Gå inte på erbjudanden om räntefri delbetalning- de är ofta en bluff. Det är bättre att låna direkt av en kompis i butiken och göra en återbetalningsplan på några månader.

Räntefritt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *