Lyxfällan

Fällan att hamna i lyx

Vi tänkte i detta inlägg prata om lyxfällan, både programmet och faktiskt fällan att hamna i lyx och krediter. De allra flesta ungdomar och vuxna människor i Sverige har någon gång sett Lyxfällan på TV3. Det är många som känner igen sig och det är många som bara skrattar. Vi tycker det är mer än bara en reality serie. De finns en viss substans bakom alla ”roliga” och sorgsna familjer som är med i programmet. Tv serien började redan år 2006. Det var tiden när sms-lån och snabblån tågade in ordentligt på marknaden. De var rena vilda västern där ingen reglerade snabblåns företagen. Det gjorde att många människor, speciellt unga fastnade i lånehärvan. Man vill vara kung i baren som Magnus Uggla säger i en låt hit. I och med att det var vilda västern kunde vem som helst få ett lån och försätta sig i en dålig situation. Det var många som blev fast i flera hundratusen av krediter och snabblån.

I lyxfällan programmet försöker programledarna Magnus Hedberg och Patrick Grimlund att lösa den ekonomiska misären på bara en vecka. Den går främst ut på att ändra de ekonomiskt utsatta familjerna till att värdera pengar som en viktig tillgång. Det är inte bara något man kan slösa och kasta om sig. De går i många fall ut på att samla ihop dyra krediter till ett stort lån. De får ofta ner den effektiva räntan till ca 10% från kanske över 50% från början. Det gör en markant skillnad. De ser också till att familjerna börjar amortera.

Varför fastna människor i lyxfällan?

Människan är skapad för att vilja ha mer och mer. Man nöjer sig aldrig med något. Om man längtat efter en ny telefon och äntligen får den vill man ändå ha en ny några veckor senare. En del saknar spärren att man inte kan ha allt. De är dessa människor som fastnar i lyxfällan. De köper hela tiden ny lyx utan att ha råd med det. Lösningen blir snabblån och krediter vilket fungerar under en kort period. Men sedan sitter man fast i dyra lån i flera år. Det är därför bäst att bara ta snabblån när de verkligen behövs och inte till lyx konsumtion.

Lyxfällan-rolex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *