Ränteavdraget – en smart lösning

Det finns en hel del personer som har valt att använda sig av ränteavdraget. Det som menas med ränteavdraget, eller som det också brukar kallas räntereduktion (den sistnämnda benämningen är den mest korrekta termen för ränteavdraget), är att om du som person har lånekostnader så kan du också göra avdrag med 30% av de totala ränteutgifterna som du drabbas av på den hela totala skatten för nästa år. Det här ränteavdraget kan göras för alla möjliga typer av lån, både bolån som saklån (hit brukar man räkna exempelvis billån) samt så kan man ta det på lån utan säkerhet, som brukar kallas blancolån.

Hela grejen med ränteavdraget kan man se som en mycket komplicerad historia, och det är inte helt självklart att förstå sig på hur detta avdrag kan slå mot den slutliga skatten som kommer sedan med posten. Men något som är bra med detta, är att det finns många personer som har valt att använda sig av ränteavdraget för att på så sätt kunna få tillbaka mer på skatten för något man har rätt till. För att förstå detta lite mer kommer här nedanför ett exempel kring detta:

Om man skulle ta ett exempel på att din beskattningsbara inkomst ligger idag på 300 000 kronor, och för att lätt kunna räkna ut det kan man säga att skatten blir 90 000 kronor (30% av 300 000 kronor blir just den här summan. Om du skulle ha haft ränteutgifter på 80 000 kronor, så skulle skattereduktionen i sin tur på 30 % motsvara en summa på 24 000 kronor. Den slutgiltigt beräknade skatten på 90 000 kronor, kommer då reduceras med 24 000 kronor, och den slutgiltiga summa blir då 66 000 kronor. Detta exempel gäller dock enbart om du som person inte har några som helst ränteintäkter eller några andra finansiella intäkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *