Ny lag med räntetak för snabblån

En ny utredning har nu tagit fram ett förslag för att krediter som anses som ”högkostnader” ska ha ett räntetak på 40%. Det är tänkt att detta räntetak enbart ska gälla för snabblån, vilket är ett lite mindre lån som oftast betalas ut samma dag som du gör din ansökan. Anledningen till att man har tagit fram detta förslag är för att stärka det konsumentskydd som finns för personer som väljer att ta just högkostnadskrediter.

Förslaget bygger på att man ska kunna ersätta räntetaket med ett annat typ av kostnadstak. Det skulle innebära att man som låntagare aldrig ska kunna bli skyldig mer än 100% av beloppet man har tagit lån på, inklusive räntor. I samband med detta nya förslag som förhoppningsvis kommer att träda i kraft under sommaren 2018, är det också tal om att kreditprövningen för snabblån ska skärpas. Genom att banker och långivare marknadsför alla möjliga typer av lån och klädföretag och elektronikfirmor skickar ut lockande reklam om att ta krediter och lån för att kunna handla, ökar risken för att personer sätter sig i alldeles för mycket skuld än vad man har råd att betala tillbaka. En kreditprövning görs varje gång du ansöker om ett lån och är till för att långivarna och bankerna ska kunna se att din ekonomi håller för det lån du önskar ta. Kreditprövningen är också skapad för att skydda dig som låntagare för att inte hamna i ekonomiska problem.

Har man ansökt om ett lån, men har fått lånet nekat, har du alltid rätt att kontakta banken eller långivaren och få ett utförligt svar på svarför. Det kan t ex handla om att det har tagits alldeles för många kreditupplysningar på dig, till att marginalen för vad man anses ska ha kvar efter att alla räkningar är betalda är alldeles för liten för att du ska kunna leva att skäligt liv, men ändå kunna betala tillbaka ditt lån.

rantetak-2018

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *